Sağlık

Bilim İnsanları Açıklıyor: Kötü Dilbilgisine Maruz Kalmak İnsanları Stresli Hale Getiriyor

Bilim insanları, kötü dilbilgisine maruz kalmayı gerilim seviyeleriyle ilişkilendiren yeni bir çalışma yürüttüler. Araştırma sonuçlarına göre yazım hatalarını görmek veya kötü dilbilgisi duymak, kişide gerginlik seviyesinin artmasına neden olabiliyor. Detaylar içerikte!

Dilbilgisi hatalarıyla dolu bir makale okuduğunuzda kendinizi öfkeli veya stresli hissediyor musunuz?

Peki ya size bu yansımanızın aslında çok doğal olduğunu söylesem? Yeni bir araştırma, kötü dilbilgisine maruz kalmanın kişide stres yarattığını ortaya çıkardı.

Yapılan araştırmalara göre dilbilgisi hatalarıyla karşılaşmak, sinir sistemimizin “savaş ya da kaç” tepkisini gösteren bölgesi de dahil olmak üzere beynimizde olumsuz fiziksel reaksiyonları tetikliyor.

Birmingham Üniversitesi’ndeki dil bilimi araştırmacıları tarafından yürütülen bir çalışmada, kalp atışımız ile dilbilgisi arasında doğrudan bir bağlantı bulundu.

Birmingham Üniversitesi Bilişsel Dilbilim Bölümü’nde araştırma görevlisi Dagmar Divjak’a göre, bu çalışmanın sonuçları fizyoloji ve dilbilim arasındaki karmaşık ilişkiye yeni bir boyut ekledi.

Journal of Neurolinguistics’te yayınlanan çalışma için araştırmacılar, öğrenme güçlüğü veya kalp düzensizliği olmayan, 18 ila 44 yaşları arasında, İngilizce konuşan 41 sağlıklı yetişkini işe aldı.

Deneklere yazım hatalarını içeren 160 konuşma örneği gösterildi. Deney sırasında katılımcıların kardiyovasküler aktiviteleri de sürekli olarak izlendi. Araştırma sonucunda deneklerin yazım hatası içeren cümleleri okuduklarında gerginlik düzeylerinin arttığı gözlemlendi.

Araştırmaya göre nasıl ki stresli bir durumla karşılaştığımızda kalp atışımız, tansiyonumuz, solunumumuz gibi hayati fonksiyonlarımız düzensizleşiyorsa, yüklemin yanlış kullanımı, kötü cümle yapısı, tekil ve çoğul kelimelerinin karıştırılması nedeniyle de strese girebiliyoruz. ve hatalı virgüller.

Doğrusunu söylemek gerekirse gramer hatalarıyla dolu cümleleri okuduğumda gerginlik seviyemin de arttığını hissediyorum. Özellikle Demet Akalın’ın tweetlerini okuduğumda.

kadisehrihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu